icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Johans blogg

Medelhavskost 86 kg 85 kg 1350269
Jag heter Johan Tenfalk och det är jag som är grundare av Matdagboken.se som jag drivit i över 16 år. Jag är diplomerad coach (baserad på ICF:s kärnkompetenser), kostrådgivare, Hälsocoach och hälsoprofilsbedömare, utbildad på Paulúns Näringscenter, Idrottsfolkhögskolan Lillsved, Polhage&Lundberg, samt HPI Nordic.

Lite om mig: Jag bor i Malmö tillsammans med min hund Shiva. Har själv gjort stora livsstilsförändringar för ganska många år sedan, bl.a. inom kost, motion och andlighet. Gillar att laga hälsosam mat och att röra på mig - Då mår jag extra bra! Jag älskar att träffa nya människor, hjälpa folk må bättre på olika sätt och att resa.

"A year from now you will wish you had started today."~ Karen Lamb."

😀
14 mars 2010 09:17
20

Havregyn=Hälsogryn

Vill förklara min syn på havregryn, eftersom jag nästan alltid börjar dagen med en tallrik havregrynsgröt, ett kokt ägg samt nötter och frön.

Havregryn är ett av mina favoritlivsmedel därför det innehåller så mycket nyttigheter som ex kolhydrater, protein, antioxidanter, mineraler, vitaminer, bra fettsyror och de hälsosamma fibrerna betaglukaner.

Havre är även rikt på järn, zink, kalium, magnesium och b-vitaminer. Ät gärna något
c-vitaminrikt tillsammans med havre så tas järnet lättare upp av kroppen.


Betaglukaner som finns rikligt i havregryn vidrar till sänkt kolesterol, stabilare blodsocker samt fungerar som mat till de nyttiga bakterierna som finns i våra magar.

Skickar med en bild på dagen frukost. Idag blev det havregryn (eller hälsogryn som jag skulle vilja döpa dem till) ägg, gojibär, valnötter, psylliumfrön, tranbär och någon liten torkad aprikos + en halv grape. Ska sticka iväg och träna strax så detta blir perfekt energi till det passet :-)

Mer om betaglukaner: http://korta.nu/9ae3


Mer om havregryn: http://www.alltommat.se/matinspiration/halsa/havregryn-gor-underverk-1.15657

http://www.nyfikenvital.org/?q=node/573
 

Kommentarer

  • 14 mars 2010 09:26
    Ja, (fiber-)havregrynsgröt till frulle är bäst! ;D Det toppat med blåbär och gojibär... (och ibland sojamjölk)... mmm... GOTT! :-)
  • 14 mars 2010 09:29
    Ser att vi måste fixa radbryningen i bloggen..
  • 14 mars 2010 11:13
    BirtheX
    Hurra för havregrynen! Mixa till mjöl att baka bröd el kaka på!?
  • 14 mars 2010 11:15
    Att äta något som höjer ditt blodsocker för att få i sig något som "stabiliserar" blodsockret låter minst sagt underligt i mina öron. Du skriver: "Havregryn är ett av mina favoritlivsmedel därför det innehåller så mycket nyttigheter som ex kolhydrater, protein, antioxidanter, mineraler, vitaminer, bra fettsyror och de hälsosamma fibrerna betaglukaner. Havre är även rikt på järn, zink, kalium, magnesium och b-vitaminer. Ät gärna något c-vitaminrikt tillsammans med havre så tas järnet lättare upp av kroppen." 100 gram havregrynsgröt innehåller: B1 - 10% av RDI Resterande B-vitamininnehåll är så lågt att det inte ens är värt att nämna. Magnesium - 6% Järn - 10% Zink - 6% Kalium - 2% Vidare skriver du: Betaglukaner som finns rikligt i havregryn vidrar till sänkt kolesterol. Menar du då LDL eller HDL eller både och? För det intressanta med kolesterol är inte totalen utan ration mellan HDL och LDL. Högre HDL oskadliggör dessutom LDL. Det finns forskning som visar att lågt kolestorol ger ökad risk för cancer. Angående idrott och kolhydrater har vi till exempel: Jonas Colting "Därtill extra mycket gröt på morgonen och flingor så att tänderna värkte. Att den påföljande tioårsperioden bjöd på viss idrottslig framgång, men också ständiga infektioner, frekventa blodsockerfall och långt ifrån optimal uthållighet betraktade jag som normalt. Andra idrottare satt ju i samma båt, i alla fall i vårt land. Svenska skidåkare gjorde det närmast till norm att vara mer sjuka än friska, vilket blivit tydligare år för år. Inte förrän jag i mitten 90-talet kom i kontakt med utländska influenser och nya rön så gjorde jag förändringar som hittills givit fyra EM- och VM-medaljer samt två segrar i Ultraman-VM." Björn Ferry som vann OS-guld äter en lågkolhydratkost.
  • 14 mars 2010 12:25
    PDF-en du hänvisar till är producerad av Stiftelsen Cerealia. En av Lantmännens lobbygrupper. Jag avstår från att utveckla det vidare... I artikeln hos Allt Om Mat, läser jag: "En bra frukost kan hålla dig från att äta för mycket under resten av dagen. Havregryn har enligt vissa tester visat sig vara dubbelt så mättande som andra vanliga frukostingredienser, som musli och vitt bröd. Eftersom havregrynen är så fiberrika hjälper de till att hålla blodsockret på en bra nivå hela dagen. " Återigen argumentet om att man ska äta något som innehåller massor med kolhydrater, vilket höjer blodsockret, för att hålla "blodsockret på en bra nivå." Lite som att slå sig i huvudet med en hammare för att glämma smärtan i ryggen. "Havret är bra bränsle för musklerna och gör att kroppen triggas att bränna mer fett." Hur Ida Olovsson får till den här logiska kullerbyttan är jag osäker på. Tydligen har hon begränsad eller ingen kunskap om insulinets verkan på fettförbränning. Vidare har jag följande effekter av lågkolhydratkost: 1. Spruckna hälar är nästan helt utläkta. 2. Spruckna, uttorkade armbågar dito. 3. Mjukare och glansigare hår. 4. Mjukare och smidigare leder. 5. Toalettbesöken är kortare och mer sällan. Äter man naturlig mat utan mängder med kolhydrater finns det inga slaggprodukter för kroppen att göra sig av med. 6. Mer energi. Vaknar utsövd på ett sätt som jag inte upplevt sedan tonåren. 7. Vaknar med solen vid halv sju på morgonen nu. Lär väl bli tidigare mot sommaren till. 8. Slutat snarka. 9. Slutat fisa i tid och otid. 10. Slut på småätandet och de eviga mellanmålen. 11. Smaklökarna fungerar igen. Känner smaker jag inte känt på låååång tid.
  • 14 mars 2010 13:42
    Jag håller med du ;) Ett bra sätt att börja dagen med, gör dig pigg och glad! :-D Jag är själv sjuksköterska och har jobbat i ett antal år med diabetespatienter...Jag tror inte att all forskning kring diabetes och all diabetesvård i Sverige har fått det helt om bakfoten och har missat att människan tydligen bara ska äta fett för att må bra. Ät mkt animaliskt fett och se ditt LDL kolesterol stiga. Det har jag sett av egen erfarenhet och hundratals ggr med mina patienter i vården. Jag syftar på kommentarerna nedan bara...
  • 14 mars 2010 13:45
    En sak till...Jag äter en hel del kolhydrater och jag har inga av de problemen som piwanek räknade upp. Bara för att man själv har haft det så ger en person inget vetenskapligt stöd åt ett sådant antagande. Jag tror inte alla vi som äter kolhydrater har dessa besvär. Och...kolhydrater om ngt är väl precis lika naturliga som fett och protein. Vad som inte är naturligt är att försöka undvika 90% av allt levande till varje pris... Over and out...:)
  • 14 mars 2010 15:22
    Johan: Förstår inte vad dina påståenden om havregryn har att göra med LCHF. Nu var det ju inte ägg och bär du pratade om utan havregryn, eller missförstod jag titeln på ditt inlägg? När en toppidrottsman säger att han blivit frisk från att ha fått halsfluss fyra gånger om året och ätit kolhydrater i enorma mängder får ett sådant påstående lite större implikationer än - jaja, han äter ju LCHF. När sedan en annan tar OS-guld trots att han äter kolhydrater i väldigt liten utsträckning, då är myten att man måste äta mängder med kolhydrater när man tränar i fara. Jenna: Kolla statistik på vad vi äter och jämför det med ökningen av fetma, fetmarelaterade sjukdomar och barndiabetes till exempel, så kommer du få insikt i vad som är boven i dramat för större delen av västvärlden. Dte har inget med tyckande att göra utan siffrorna talar sitt tydliga språk. Mina argument har inget med dig eller mig att göra. Förstår du inte det gör det mig beklämd. Om du har liknande hälsovinster av att äta havregryn är jag den förste att gratulera. Att sedan tusentals människor vittnar om liknande hälsovinster som jag vittnar om, och mycket mer därtill, är ju en sak som vetenskapen gör sitt bästa att tiga ihjäl. Men fler och fler av di lärde börjar förstå att det är kolhydraterna som är orsaken till många av våra sjukdomar och framförallt fetma. Angående kolhydraters naturlighet förslår jag att du googlar på "essentiell". Så kommer du upptäcka att det inte finns något essentiellt med kolhydrater. En fråga till dig Jenna. Om en ung människa äter ohälsosamt, när tror du det visar sig?
  • 14 mars 2010 15:23
    Ser att du raderade ditt svar, Johan.
  • 14 mars 2010 15:57
    "Jag tror inte att all forskning kring diabetes och all diabetesvård i Sverige har fått det helt om bakfoten och har missat att människan tydligen bara ska äta fett för att må bra. Ät mkt animaliskt fett och se ditt LDL kolesterol stiga. Det har jag sett av egen erfarenhet och hundratals ggr med mina patienter i vården. Jag syftar på kommentarerna nedan bara..." Att någon har påstått att "människan tydligen bara ska äta fett" får stå för dig. Annika Daklkvist blev anmäld av två dietister för att hon rekommenderade LCHF till sina diabetes patienter. Hon blev frikänd av Socialstyrelsen. Amerikanska Diabetes Associationen rekommenderar LCHF till diabetiker typ II. I egenskap av sjuksköterska utgår jag från att du vet att LDL är kopplat till HDL och inte är ett fristående väsen. Becel körde med samma taktik när de skrämde vanliga friska svenskar att köpa Becel för att de hade "högt kolesterol". "Jag syftar på kommentarerna nedan bara..." Tjusigt...
  • 14 mars 2010 17:30
    "Förstår inte vad dina påståenden om havregryn har att göra med LCHF" Det har det inte, det var därför jag plockade bort inlägget. Försöker låta bli att gå in i diskussion om ma ska äta kolhydrater eller ej, men ibland kan jag inte låta bli.. Jag låter var och en ha sin åsikt och vi skulle kunna diskutera detta i oändlighet och ingen av oss hade gett upp. Den tiden väljer jag att lägga på annat som jag finner viktigare. Ibland är det dock svårt att låta bli..
  • 14 mars 2010 17:41
    Jag är för en balaserad kost med en lagom mängd kolhydrater som gärna får ha lägre GI. All kost där man utesluter eller förbjuder något gillar jag inte. Därmed inte sagt att den kan vara bra att gå ner i vikt på. Vissa kanske helt enkelt behöver LCHF och den kan säkert vara bra mot dibetes m.m. men om man är fullt frisk utan övervikt ser jag ingen anledning till att äta så. Ingen tvekan om att LCHF är en riktigt bra bantningsmetod och säkert bra mot annat också som du beskriver. Men det passa rinte alla helt enkelt. Intressant att många som har hittat LCHF beskriver det de hittat i nästintill religösa ordalag och gör allt för att övertyga andra om hur fantastiskt det är. Ibland går detta för långt bara..
  • 14 mars 2010 18:05
    Mera info om hur bra havre är: http://www.halsa.se/artiklar_print.asp?artikelid=96
  • 14 mars 2010 18:09
    "Intressant att många som har hittat LCHF beskriver det de hittat i nästintill religösa ordalag och gör allt för att övertyga andra om hur fantastiskt det är. Ibland går detta för långt bara.." Vill du bli tagen på allvar får du nog avlåta dig från sådana kommentarer.
  • 14 mars 2010 18:09
    Naturläkemedel baserat på havrens betaglukaner: http://www.bodyhk.se/visa_produkt.asp?id=791&t=Betaglucare

Logga in för att skriva en kommentar.