icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Johans blogg

Medelhavskost 86 kg 85 kg 1349718
Jag heter Johan Tenfalk och det är jag som är grundare av Matdagboken.se som jag drivit i över 16 år. Jag är diplomerad coach (baserad på ICF:s kärnkompetenser), kostrådgivare, Hälsocoach och hälsoprofilsbedömare, utbildad på Paulúns Näringscenter, Idrottsfolkhögskolan Lillsved, Polhage&Lundberg, samt HPI Nordic.

Lite om mig: Jag bor i Malmö tillsammans med min hund Shiva. Har själv gjort stora livsstilsförändringar för ganska många år sedan, bl.a. inom kost, motion och andlighet. Gillar att laga hälsosam mat och att röra på mig - Då mår jag extra bra! Jag älskar att träffa nya människor, hjälpa folk må bättre på olika sätt och att resa.

"A year from now you will wish you had started today."~ Karen Lamb."

😀
23 januari 2019 14:41
18

Margarin årets matbluff!

Hej Vänner!

Har ni sett att margarinet LÄTTA har blivit utsett till årets största matbluff? Vad föredrar du, margarin eller smör?

 

Gillar

Kommentarer

  • 23 januari 2019 14:45
    gasten

    Steker i smör och använder Bregott på smörgåsen. Inga lightprodukter här inte!

  • 23 januari 2019 14:47

    Steker i rapsolja och har Flora mjölkfri på mackan.

  • 23 januari 2019 15:02
    Emmi11

    Alltid riktigt smör i matlagningen, rapsolja i salladen (har försökt lära mig tycka om olivolja men har gett upp det)

    Senast uppdaterad 23 januari 2019 15:03

  • 23 januari 2019 15:46

    Rapsolja eller olivolja om jag steker något. Philadelphia e dyl på smörgås, håller med Maire om bordsmargarinets vara eller inte vara.

    Försöker öht skära ner på animaliska produkter, av uppenbara skäl!

  • 23 januari 2019 15:56

    Här är en artikel som inte är bakom en betalvägg laugh

    "På förpackningen lyfter tillverkaren på flera ställen fram rapsolja, i både text och bild. I själva verket innehåller den dock mer palmolja än raps, vilket endast framgår med liten text i ingrediensförteckningen på produktens baksida.

    – Det är uppenbart att tillverkaren vet att konsumenter av olika skäl inte vill köpa palmolja. Därför undviker man in i det längsta att nämna detta, säger Björn Bernhardson.

    På förpackningen lyfts även kärnmjölk fram, vilken endast utgör fem procent av innehållet."

    https://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=191068

  • 23 januari 2019 15:57
    ubbyisis

    Här kommer inga light-produkter innanför tröskeln. Smör och olivolja till matlagning och Bregott på ostbiten

  • 23 januari 2019 16:50
    piaan55

    Steker i smör

    sallader lite olivolj

    på fröknäck Bregott ”brynt” ( brun färgsättning på förpackningen )

    😀

  • 23 januari 2019 17:08
    Lovis

    Smör, rapsolja, olivolja, kokosolja, inga konstigheter här inte laugh

  • 23 januari 2019 17:12
    Mabban

    Rapsolja och smör är det som gäller härlaugh

  • 23 januari 2019 18:37
    Molnbär

    Bregott på mackan men steker gärna i flytande margarin, becel. Verkar inte vara fullt så illa som Lätta ingen palmolja i alla fall. men tillverkas tydligen i samma fabrik, så vad vet man. 

    Senast uppdaterad 23 januari 2019 18:43

  • 23 januari 2019 19:06
    ulla165

    Jag har sparat en artikel från Aftonbladet för ett antal år sedan. Håll till godo!

    "Macka med margarin – en ren kemisk sörja

     Numera bojkottar Aftonbladets Karin Ahlborg margarin.

    Vad sägs om en riktig smaskig, kemisk sörja på mackan?
    Inte hemma hos mig.
    Jag har slängt allt vad margarin - utom Bregott - heter sedan jag lärde mig hur margarin egentligen görs.

    Vi i Sverige har världens högsta konsumtion av margarin.
    Förmodligen för att vi tror att vi är hälsosamma som äter lättmargarin och undviker smör.

    Men det finns ingenting, absolut ingenting som talar för att det skulle vara bra med margarin.

    Tvärtom är det en helt konstgjord produkt med rätt äckliga kemiska processer inblandade.

      Vad sägs om det här:
        Den vegetabiliska oljan utvinns ur frön, i vissa fall med hjälp av extraktionsbensin.
        Man behandlar oljan med fosforsyra och lut.
        Man bleker oljan för att få bort den naturliga färgen.
        All naturlig smak och lukt tvättas ur oljan.
        Om fettet härdas - så att den flytande oljan blir fast - används nickel.
        Om fettet istället "omestras" för att bli fast, slås fettmolekylerna sönder och sätts ihop på ett slumpmässigt och inte alls naturligt sätt.
        Om det behövs delas fettet upp i olika smältpunkter med hjälp av lösningsmedel.
        Sedan är det bara att färga och smaksätta margarinet så att det blir så likt smör som möjligt."

    Senast uppdaterad 23 januari 2019 19:08

  • 23 januari 2019 19:06
    paloma

    Smör till bakning, smör och rapsolja på mackan och steker i flytande smör och raps. Vi har slutat helt med lightprodukter här, och äter fullfett på mejerivaror utom mjölken som är mellanmjölk🙂

  • 24 januari 2019 00:45

    Äkta smör ska det vara. 🤗🤗

  • 24 januari 2019 08:45
    pralin

    ja  äkta  vara  ska  de  vara smiley

  • 25 januari 2019 07:26
    Bella50

    Smör i alla former. Olja ibland. Gott !😋

Logga in för att skriva en kommentar.